E-Europe initiatives within the EU information society policy - Strmečki, Simona (Array, 2006)
Sudeći prema mnoštvu indikatora, svijet je u posljednjih nekoliko desetljeća ušao u razdoblje fundamentalnih društvenih, političkih, gospodarskih i kulturalnih transformacija. Spiritus movens spomenutih promjena identificiran je, prema mišljenju prevladavajućeg broja analitičara, kao proces globalizacije koji karakterizira razvoj društva temeljenog na znanju, a poglavito informacijskog društva. Širenje &laquo ; globalnog znanja&raquo ; kroz učinkoviti sustav protoka informacija (edukacijskog, znanstvenog, političkog, gospodarskog ili bilo kojeg drugog karaktera) predstavlja imperativ modernog društva, a najuspješnije se može ostvariti aktivnom participacijom i suradnjom, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj i lokalnoj razini. Razvidno je da se u Europskoj uniji početkom prošlog desetljeća, uslijed evidentnog zaostajanja za SAD-om i Japanom te pada konkurentnosti na globalnom tržištu, razvija svijest o potrebi stimuliranja razvoja informacijskog društva, koja se očituje prvenstveno kroz e-Europe inicijative. // Znanstveni je doprinos članka što na temelju analize pokazuje da u situaciji kada se tehnologija razvija brže od prateće društvene infrastrukture (prvenstveno pravne) institucije moraju osigurati njezino ravnomjerno i standardizirano širenje posebnim obuhvaćanjem uvažavanja jezika država članica, slabije razvijenih država i osoba s posebnim potrebama, s ključnom težnjom da informacijsko društvo postane dostupno svima na jednaki način, odnosno, kako bi iz globalnog moglo prerasti u univerzalno, mora postići ravnotežu između dostupnosti i protočnosti informacija s jedne i zaštite prava privatnosti i intelektualnog vlasništva s druge strane.