Ciljevi studiranja: povezanost s ciljevima postignuća, strategijama učenja i uspjehom u studiju - Rovan, Daria (Array, 2003)
U posljednje vrijeme u proučavanju učenja na visokoškolskoj razini vrlo su česti modeli koji faktore povezane s učenjem dijele u tri skupine: pozadinski faktori ili prethodnici, faktori povezani s procesom učenja i ishodi učenja. Cilj istraživanja je utvrditi prirodu povezanosti mjera koje pripadaju različitim skupinama faktora s glavnim težištem na rasvjetljavanju doprinosa motivacijskih varijabli učenju. Preciznije, cilj je bio ustanoviti povezanost između motivacije postignuća i općih ciljeva studiranja te, još važnije, kako su ciljevi studiranja i motivacija postignuća povezani s primijenjenim strategijama učenja, percepcijom kompetentnosti i stvarnim uspjehom u studiju. Sudionici u istraživanju su bili studenti različitih godišta. Korišten je upitnik koji je uz dio kojim su ispitani opći ciljevi studiranja sadržavao i mjere ciljnih orijentacija, strategija učenja, procjene kompetentnosti te uspjeha u studiju. Rezultati istraživanja naglašavaju potrebu da se u ispitivanju motivacije postignuća ispituju dva oblika motivacije (pristupajuća i izbjegavajuća) te dokumentiraju važnost doprinosa motivacijskih varijabli kako procesu učenja tako i ishodu učenja. Dobiveni nalazi još jednom potvrđuju da je učenje u visokom školstvu kompleksna pojava na koju utječe velik broj nekognitivnih faktora te se ne može promatrati odvojeno od konteksta.