Problem prijelaza srednjeg u gornji paleolitik na tlu središnje Europe: biološka i kulturna građa - Janković, Ivor; Karavanić, Ivor (2007)
Cilj izlaganja je iznijeti pregled problema složene slike biokulturnih promjena u vremenu prelaska srednjeg na gornji paleolitik. Nalazi putem kojih pokušavamo razumjeti ovo razdoblje možemo ugrubo podijeliti u dvije skupine: arheološki pokazatelji ponašanja u širem smislu (nalazi oruđa, kao i sva građa vezana uz svakodnevne ljudske djelatnosti), te ljudski skeletni ostaci. Smatramo da je nekadašnje tumačenje u kojem neandertalce, posebice na tlu Europe, vežemo uz srednji paleolitik (musterijen) a anatomski moderne ljude uz industrije gornjeg paleolitika rezultat pojednostavljenog tumačenja zasnovanog prije svega na tipološkom pristupu problematici.Smatramo da je jedan od mogućih pristupa koji bi mogi doprinjeti rasvjetljavanju barem nekih od pitanja vezanih uz ovo zanimljivo razdoblje putem testiranja nekoliko pitanja: 1. da li je vidljiv nagli prijelaz iz srednjeg (musterijen) na gornji paleolitik na tlu Europe? 2. da li Orinjasijen predstavlja inicijalnu gornjopaleolitičku industriju u Europi i da li je homogen na cijelom prostoru svog rasprostiranja? 3. koja je populacija odgovorna za inicijalne industrije gornjeg paleolitika u Europi? 4. da li postoji jasan biološki diskontinuitet između neandertalaca i anatomski modernih pridošlica u Europi? Nalazi pećine Vindije i problem tumačenja nalaza G kompleksa (posebice sloja G1) ovog nalazišta poslužiti će kao dobra ilustracija složenosti problematike.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV