O velikom mehanizmu povijesti ili o njegovim aporijama. Elizabetinci, Ivšić, Kott: unakrsno čitanje - Rafolt, Leo (2007)
Jedna od najzanimljivijih hrvatskih drama XX. stoljeća, "Kralj Gordogan" Radovana Ivšića analizira se kroz Kottova promišljanja velikih mehanizama povijesti kojima se formira elizabetanska, osobito Shakespeareova tragedija. Ivšićeva je drama, međutim, pripadna avangardnim stremljenjima, što nije dovedeno u pitanje čak niti kasnim objavljivanjem, pa se prema tradiciji odnosi u skladu s avangardnom polemičkom poetikom.
HRV