Prema zajedničkim elementima korisničkih sučelja digitalnih zbirki europskih nacionalnih knjižnica - Vrana, Radovan (2007)
Digitalnim knjižnicama potrebna su kvalitetna korisnička sučelja koja će korisnicima omogućiti jednostavan pristup sadržajima pohranjenim u digitalnim zbirkama. Dosadašnji razvoj korisničkih sučelja oslanja se na bogato iskustvo u oblikovanju tekstualno orijentiranih, a potom i grafički orijentiranih korisničkih sučelja softverskih aplikacija na osobnim računalima. Dio tih iskustava prenesen je na razvoj korisničkih sučelja mrežnih stranica prema izvorima informacija na internetu, poput, na primjer, mrežnih stranica za pristup sadržajima digitalnih zbirki. Zajednička karakteristika dijela takvih korisničkih sučelja odnosi se na broj elemenata koji služe kao pristupnice sadržajima digitalnih zbirki i funkcionalnost tih elemenata. U svrhu utvrđivanja postojanja navedene sličnosti, provedeno je istraživanje korisničkih sučelja digitalnih zbirki dostupnih preko World Wide Weba u sklopu projekta The European Library. Rezultati istraživanja 76 sučelja digitalnih zbirki potvrdili su postojanje sličnosti među promatranim sučeljima, te postojanje dodatnog prostora za poboljšanje pojedinih korisničkih sučelja digitalnih zbirki u ostvarivanju krajnjeg cilja – olakšavanja pristupa sadržajima javno dostupnih digitalnih zbirki na World Wide Webu.
Projekt MZOS
HRV