Mala sinagoga - kalvinska crkva u Vukovaru - Damjanović, Dragan (Array, 2007)
Šezdesetih godina 20. stoljeća srušen je jedan od najzanimljivijih sakralnih spomenika vukovarske arhitekture - mala sinagoga, odnosno kalvinska crkva. Kako već sam naslov svjedoči građevina je prvotno sagrađena od strane židovske bogoštovne općine kao sinagoga, sredinom 19. stoljeća, u jednostavnom, klasicističkom stilu. Nakon podizanja novog velikog židovskog hrama, 1894. godine, prodana je kalvinskoj općini, koja se 1910. odlučila na unutrašnju adaptaciju objekta, te izgradnju tornja. Projekt za nadogradnju izradio je tada najznačajniji vukovarski graditelj, inženjer Fran Funtak, koji je u to vrijeme radio za domaću tvrtku Josip Banheyer i sin. Toranj vukovarske kalvinske crkve prvi je realizirani armiranobetonski toranj uopće u Hrvatskoj. Istodobno, riječ je o rijetkom primjeru u nas gdje se secesija pojavljuje u sakralnoj arhitekturi. Kalvinska crkva sa svojim zvonikom svjedočila je o vremenu kada je Vukovar, preko Frana Funtaka, graditelja koji je među prvima u Hrvatskoj počeo koristiti armirani beton u svim vrstama gradnje (najviše u mostogradnji, ali i u podizanju stambenih, sakralnih te javnih objekata), bio značajan centar hrvatske arhitekture.