Funkcija derviških obrednih pjesama u izvanobrednom kontekstu: Primjer derviške zajednice u naselju Pehlin (Grad Rijeka, Hrvatska) - Rubić, Tihana (2007)
Tijekom ljeta 2006. godine proveli smo antropološko istraživanje derviške zajednice u sjeverozapadnom dijelu grada Rijeke, u naselju Pehlin. Derviši, stanovnici spomenutog i okolnih naselja pripadnici su reda Rifaije, manjinske vjerske i etničke zajednice u Hrvatskoj. Ovom prilikom donosimo kraći prikaz jednog dijela obreda zaređenja žene u derviški red, koja na taj način postaje dervišanom. Obredu smo prisustvovali (promatrajući ga) s ciljem etnografskog bilježenja događanja, s obzirom da su religijske prakse manjinskih zajednica u Hrvatskoj općenito relativno slabo poznate, a derviške katkad i "pogrešno" imaginirane. Stoga, u ovom prikazu donosimo refleksije derviša o vlastitom religijskom učenju i obredu, koje predstavljaju temeljne odrednice njihova vjerskog i kulturnog identiteta.