Rodne uloge u adolescenciji: Što se u hrvatskom društvu očekuje od djevojaka, a što od mladića - Jugović, Ivana (Array, 2007)
Društvena očekivanja o tome kako bi žene i muškarci, djevojke i mladići trebali izgledati, kako bi se trebali ponašati i koje bi osobine trebali posjedovati nazivaju se rodnim ulogama. Većina dosadašnjih istraživanja o rodnim ulogama ispituje rodne uloge odraslih ljudi, a istraživanja koja ispituje koncepte vezane uz rod na adolescentskoj populaciji uglavnom se bave rodnim identitetima adolescenata ili pojedinim aspektima rodnih uloga kao što su ponašanja ili osobine. S obzirom da koncept rodnih uloga u adolescenciji nije jasno definiran, a njihov sadržaj nije opisan u cijelosti, cilj ovog istraživanja je ispitati sadržaj rodnih uloga u razdoblju adolescencije u hrvatskom društvenom kontekstu. Pri tome se polazi od postavke da rodne uloge u adolescenciji obuhvaćaju širok spektar osobina, ponašanja i interesa iz različitih sfera adolescentskog života za koje postoje različita društvena očekivanja od adolescenata i adolescentica. Kvalitativni dio istraživanja obuhvaćalo je provedbu fokus grupa s učenicima i učenicama srednjih škola u gradu Zagrebu, u kojima se razgovaralo o tome što sudionici/e smatraju da okolina očekuje od njih samih te što smatraju da se u društvu očekuje od djevojaka i od mladića. U kvantitativnom dijelu istraživanja je sudjelovalo 318 učenika/ca zagrebačkih gimnazija. Instrument se sastojao od 98 tvrdnji koje opisuju različita ponašanja, osobine i interese. Sudionici/e su procjenjivali koliko se svako od njih očekuje od djevojaka, a koliko od mladića u hrvatskom društvu. Rezultati pokazuju da se rodne uloge u adolescenciji očituju u različitim očekivanjima od mladića i djevojaka u širokom spektru osobina, ponašanja i interesa. Istraživanjem se potvrdilo da rodne uloge obuhvaćaju različite aspekte adolescentskog života kao što su obveze u obitelji, slobodno vrijeme, izgled, intimni odnosi i drugo. Time se pokazalo da je konstrukt rodnih uloga u adolescenciji kompleksniji od koncepata mjerenih postojećim instrumentima te da je nužno uključiti te različite aspekte rodne uloge u buduće mjere.