Što više utječe na mozgovnu organizaciju bilingvala: dob pri početku učenja stranog jezika ili znanje? - Mildner, Vesna; Deželjin, Vesna (2007)
Mnogo čimbenika utječe na funkcionalnu mozgovnu organizaciju bilingvalnih osoba. Među ostalima, to su spol, dob pri početku učenja stranih jezika, razina znanja, pismo, jezične specifičnosti, stupanj sličnosti s materinskim jezikom, dominantna ruka i drugi. Stupanj znanja jezika i dob pri početku učenja najčešće se proučavaju zajedno, jer je obično stupanj znanja znatno ovisan o dobi pri početku učenja. Promatrani odvojeno, dobi pri početku učenja pridavana je veća važnost u utjecaju na neurolingvističke aspekte bilingvizma, odnosno višejezičnosti, nego stupnju znanje. U posljednji dvadesetak godina, međutim, objavljeni su rezultati nekoliko istraživanja koji su pokazali da je stupanj znanja neopravdano stavljan u drugi plan. U radu se usporedno analiziraju studije koje su se, uz pomoć različitih metoda istraživanja, posebno bavile tim dvama vidovima učenja stranih jezika.
Projekt MZOS
HRV