Obrazovanje za zaštitu spomenika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu - Ivo Maroević, Zlatko Jurić, Frano Dulibić (2010)
Povijest obrazovanja u području zaštite spomenika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počinje 1950. godine kada prof. Tihomil Stahuljak počinje predavati taj predmet. Tek 2002. utemeljena je Katedra za zaštitu kulturne baštine gdje se studenti obrazuju za rad u konzervatorskoj struci, odnosno, upoznaju s temeljnim problemima i teoretskim postavkama zaštite spomenika. Izbori u nastavna i znanstvena zvanja budućih i sadašnjih nastavnika u obrazovnim procesima u okviru moguće visokoškolske nastave za konzervatorsko-restauratorsku struku odvijaju se, ili bi se trebali odvijati, na tri različita načina i po različitim kriterijima (zaštita graditeljskog nasljeđa, zaštita umjetničke baštine i restauracija), što može utjecati i na strukturu studija. O visokoškolskom obrazovanju u konzervatorskoj i restauratorskoj struci u Hrvatskoj pisalo se iznimno malo (Marasović 1978/9, Sekulić 1982/3, Nikolić 1994/5, Malinar 1996/7.) Prijedlog studija za školovanje stručnjaka za zaštitu kulturne baštine (objavljen 1997.) nije dobio podršku na sveučilištu i Ministarstvu kulture. Usmjerenje Zaštite spomenika organizirano je na poslijediplomskom studiju povijesti umjetnosti od 2003. godine gdje je to usmjerenje u tri godine studija upisalo gotovo 50 studenata. U novom, diplomskom dijelu studija prema reformiranom programu (tzv. Bolonjski program) ponuđen je konzervatorski modul na 4 i 5 godini studija. I dalje ostaje potreba usaglašavanja oko studijskog programa s obzirom na potrebe u ovom području i to na razini svih individualnih ustanova, prije svega između Ministarstva, strukovnih udruženja i visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj.
Projekt MZOS
HRV