Odnos obitelji, škole i društva - Maleš, Dubravka (Array, 1994)
Obitelj i škola složene su društvene pojave koje nisu autonomne u odnosu na društveno-politički sustav zemlje u kojoj djeluju. U totalitarnim sustavima postoji direktivan odnos prema obitelji i školi, dok su u demokratskim društvima one manje dirigirane društvenim okvirima. Prihvaćanje roditelja kao partnera u odgojno-obrazovnom sustavu proporcionalno je razvijenosti demokratskih odnosa u društvu. Što su sloboda i demokracija više nazočne, to su i mogućnosti roditeljskog izbora i djelovanja u radu škole veće. U tom smislu suradnja obitelji i škole dobiva novo značenje i treba je promatrati ne samo kao pedagoško nego i socijalno i političko pitanje.