Dječja prava kao temelj ljudskih prava - Maleš, Dubravka (Array, 1997)
Izgradnja demokratskog društva, u kojem je čovjek najviša vrijednost, ostvaruje se, između ostalog, sustavom znanja i vrijednosti koje se prenose mladima. Odgojem i naobrazbom za prava djeteta te omogućavanjem djetetu da uživa svoja prava i istinski ih živi odgajaju se građani budućnosti koji će, uživajući svoja prava, istodobno poštivati i promicati prava drugoga. Zadatak je odgoja za zaštitu ljudskih prava i prava djeteta pružati znanja o pravima, razvijati stavove o potrebi zaštite tih prava te ostvarivati klimu u kojoj će se djeca osjećati zaštićeno i sretno, kako u međusobnim odnosima tako i u odnosu odraslih prema djeci. Istodobno, djeca trebaju razumjeti smisao prava, solidarizirati se s onima čija su prava ugrožena i uključiti se u akcije borbe za vlastita prava, ali i prava drugih.