Pitanja suvremene umjetnosti - Ortega y Gasset - Škorić, Gordana (Array, 2008)
"Trijumf nad onim ljudskim" Ortega y Gasset drži karakteristikom moderne estetike. Riječ je o užitku umjetnika "da se čovjek naslika tako da na čovjeka što manje bude nalik" i "mora se uvjeriti u svoju pobjedu prikazjući, u svakom slučaju, žrtvu zadavljenom". Knjiga "Dehumanizacija umjetnosti", napisana prije njegovog najpoznatijeg djela "Pobuna masa", svojevrsni je manifest avangarde u Španjolskoj i pitanjima o tome koliko je umjetnost postala simptom i simbol epohe otvara i promišljanja odnosa kulture i života, pojma masovne kulture, povezanosti umjetnosti i politike i niza drugih. U referatu se želi ukazati na najznačajnije elemente po kojima Ortega y Gasset može biti zanimljiv sugovornik u suvremenim raspravama o statusu subjekta, u postmodernističkim temama...