Prikaz hrvatske validacije instrumenata za mjerenje svijesti o sebi kao stanja - Huić, Aleksandra (Array, 2007)
Cilj istraživanja bio je validirati hrvatski prijevod dvaju instrumenata namijenjenih ispitivanju svijesti o sebi kao stanja. Skala situacijske svijesti o sebi (Govern i Marsch, 2001) namijenjena je ispitivanju stanja privatne i javne svijesti o sebi, dok instrument Lingvističke implikacije – izbor osobnih zamjenica (Wegner i Guliano, 1980) predstavlja indirektnu mjeru usmjerenosti pažnje na sebe. Oba instrumenta koriste se za provjeru manipulacije stanja svijesti o sebi u istraživanjima. U istraživanju je sudjelovalo 245 studenata specijalističkog studija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, dobnog raspona od 21 do 55 godina, oba spola. Primijenjene su Skala situacijske svijesti o sebi, instrument Lingvističke implikacije – izbor osobnih zamjenica i Skala svijesti o sebi (Fenigstein, Scheier i Buss, 1975). Redoslijed primjene pojedinih upitnika je rotiran. U radu su prikazane psihometrijske karakteristike hrvatskih prijevoda upitnika, te su rezultati uspoređeni s originalnim istraživanjima. Dobiveni rezultati nisu u potpunosti usporedivi s podacima iz prijašnjih istraživanja. Osim toga, komentira se valjanost ovih upitnika za ispitivanje usmjerenosti pažnje na sebe.