Kako izmjeriti stres? - Kamenov, Željka (Array, 2007)
Stres je normalna generalizirana psihofiziološka aktivacijska reakcija na prijetnje koje dolaze iz okoline i na zahtjeve koje okolina i druge osobe postavljaju pred pojedinca. Takva aktivacija biološki je programirani odgovor organizma koji nije štetan po psihofizičko zdravlje pod uvjetom da je stres umjerenog intenziteta i kratkog trajanja. Problem za organizam i rizik za zdravlje predstavljaju stanja intenzivnog, učestalog, dugotrajnog stresa ili stresa s kojim pojedinac ne može uspješno upravljati. Stoga je u preventivnim, ali i kurativnim aktivnostima borbe protiv štetnih posljedica stresa nužno imati pouzdane instrumente i tehnike kojima bi se odredio stupanj percipiranog intenziteta stresa. U radu će biti izloženi rezultati primjene upitnika intenziteta stresa na poslu, otpornosti na stres i dvije grafičke tehnike koje zahvaćaju intenzitet stresa po područjima života, te tjelesne manifestacije simptoma stresa. U istraživanju je sudjelovalo 500 sudionica dobnog raspona 22 – 68 godina (M=44, 5). Primijenjeni upitnici pokazali su zadovoljavajuće psihometrijske karakteristike. Grafičke tehnike su se pokazale korisne u procjeni intenziteta stresa. Rezultati pokazuju kako primjena različitih mjera omogućuje sveobuhvatniju procjenu stresa i njegove simptomatike.