Semantičko udešavanje između verbalnog i slikovnog registra vidnog modaliteta - Rebernjak, Blaž (2007)
Semantičko se udešavanje odnosi na facilitaciju reakcije na neki podražaj ukoliko mu prethodi podražaj koji je s njime smisleno povezan. Mnoga istraživanja pokazuju utjecaj semantičkog udešavanja samo unutar jednog registra ili samo koristeći semantički identične podražaje iz različitih registara. Pod pretpostavkom da se koncepti u deklarativnom pamćenju mogu aktivirati i slikom i riječju, te pod pretpostavkom da se ta aktivacija širi na srodne koncepte, pokušali smo pokazati utjecaj semantičkog udešavanja između verbalnog i slikovnog registra vidnog modaliteta. U istraživanju je sudjelovalo 143 studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji su bili ili u situaciji u kojoj su slike udešavale riječi ili u onoj u kojoj su riječi udešavale slike. Slike i riječi korištene kao parovi u ovom eksperimentu nisu bile identične po značenju, kao što je to bio slučaj u sličnim istraživanjima, već su bile semantički povezane. Pokazao se učinak udešavanja koji se očitovao tako što je vrijeme reakcije bilo kraće za one podražaje kojima je prethodio semantički povezani podražaj iz drugog registra, u odnosu na one kojima je prethodio nevezani podražaj. Rezultati su raspravljeni u vidu prevladavajućih teorijskih pogleda.
Projekt MZOS
HRV