Verifikacijski postupak u identifikaciji ženskih glasova - Varošanec-Škarić, Gordana (Array, 2007)
Gordana Varošanec-Škarić Filozofski fakultet, Odsjek za fonetiku, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska gvarosan@ffzg.hr VERIFIKACIJSKI POSTUPAK U IDENTIFIKACIJI ŽENSKIH GLASOVA Određeno je vještačenje snimljenih ženskih glasova na audio vrpci tijekom tajnoga snimanja pomoću svjedoka, radi utvrđivanja identiteta ženskoga glasa koji je izgovorio sporni sadržaj &laquo ; ...ili po izvršenju, kak' vam paše.&raquo ; Provedena je forenzična fonetska identifikacija svih snimljenih glasova (tri ženska i jedan muški) te verifikacijski postupak u kojem su sudjelovale dvije ženske osobe. Tijekom preslušavanja i transkripcije šifrirani su ženski glasovi AŽ, P i N. Glas koji je izgovorio spornu rečenicu fonetski je opisan kao normalan glas prosječnoga tona i raspona tona normalnoga ženskoga glasa, nepromijenjenoga izgovornoga prolaza (vocal tract), modalne fonacijske vrste. Artikulacijski je izgovor vokala i konsonanata standardan. Prozodijski ima sva četiri naglaska prisutna u nekim štokavskim dijalektima, ujedno i tzv. kodificirani prozodijski sustav. Drugi ženski glas (AŽ) impresionistički grub glas, fonetski je opisan je kao nenormalan glas, hrapave fonacijske vrste, sa šumnim udasima, laringaliziran. Treći ženski glas (N) impresionistički kreštav, fonetski je opisan kao povišen u maksimalnim tonovima, umjereno (srednje) nazaliziran, modalne fonacijske vrste s podtipom hrapave. Artikulacija je razlikovna s preotvorenim i stražnje postavljenim /a/, labavog opuštenog izgovora /e/. Suglasnike /š/ i /ž/ izgovara dorsalno alveolarno palatalno. Prozodijski u govoru ostvaruje samo dva silazna naglaska (tromi zagrebački izgovor). Dodatne akustičke analize (LTASS, analiza formanata, prosječne vrijednosti i rasponi F0, shimmer, jitter, HNR) potvrdile su fonetski opis glasova. Krivulja LTASS na temelju snimki tijekom verifikacijskoga postupka glasa P odgovara normalnom ženskom glasu. Prosječne vrijednosti F1 na temelju fonacije /a/ iznose 749 Hz što je u okvirima normalnoga glasa, dok je za glas N znatno viši 988 Hz što obavještava o stražnjem izgovoru /a/, i s prosječno nižim F2 zbog nosnosti. Utvrđeno je da je spornu rečenicu mogao izgovoriti glas šifriran oznakom P. Može se zaključiti da je i na temelju lošijih audio snimki moguća identifikacija glasa, ako je moguće provesti verifikaciju spornih glasova.