Je li anksiozna osjetljivost isto što i crta anksioznosti? - Jokić-Begić, Nataša (Array, 2007)
Anksiozna osjetljivost definira se kao strah od javljanja anksioznih simptoma i s njima povezanih tjelesnih senzacija, a proizlazi iz vjerovanja o njihovoj opasnosti. Osobe s povišenim razinama anksiozne osjetljivosti sklonije na simptome anksioznosti reagirati anksioznošću, čime ulaze u začarani krug „ straha od straha“ . Dosadašnja istraživanja su potvrdila da je anksiozna osjetljivost rizičan čimbenik za pojavu različitih psihičkih poremećaja, no nije do kraja razjašnjeno je li anksiozna osjetljivost poseban fenomen koji predstavlja specifičnu dispoziciju za razvoj poremećaja ili se radi o manifestaciji crte anksioznosti. Cilj istraživanja bio je provjeriti odnos anksiozne osjetljivosti i anksioznosti u različitim dobnim skupinama, te utvrditi njihov odnos u skupini odraslih kod koji je dijagnosticiran neki anksiozni poremećaj. Istraživanjem je obuhvaćeno 823 djece i 892 odrasla sudionika, te klinička skupina sa 130 sudionika. Za mjerenje anksiozne osjetljivosti u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj dobi primijenjen su CASI - Children Anxiety Sensitivity Index (Silverman, Fleisig, Rabian i Peterson, 1991) , dok je na odraslom uzorku primijenjen ASI - Anxiey Sensitivity Index (Reiss, Peterson, Gursky i McNally, 1986). Za mjerenje crte anksioznosti primijenjen je STAI (oblik za odrasle (Spielberger, Gorsuch, Lushene, 1968) i oblik za djecu, (Spilberger, Edwards, Lushene, Montuori i Platzek, 1970)). Primijenjene su i skale depresivnosti (za odrasle: BDI-II (Beck, Steer, Brown, 1996) a za djecu Ljestvica depresivnosti za djecu (Kovacs, 1981. ; Živčić, 1992)). U dječjoj dobi anksiozna osjetljivost i anksioznost javljaju kao dvije samo djelomično preklopljene dispozicije (dijele ispod 20% zajedničke varijance), pri čemu je anksioznost povezana s depresivnošću, ali anksiozna osjetljivost nije. U odrasloj dobi anksiozna osjetljivosti i crta anksioznosti su snažnije povezane (više od 30% zajedničke varijance), što se dijelom može objasniti pridruživanju depresivnih simptoma smetnjama koje se javljaju uslijed anksiozne osjetljivosti. Kod kliničke skupine povezanost anksiozne osjetljivost i crte anksioznosti ostaje jednaka kao i kod zdravih odraslih, ali značajno raste povezanost s depresivnošću. Rezultati provedenog istraživanja u skladu su s pretpostavkom da je anksiozna osjetljivost donekle neovisna o crti anksioznosti i predstavlja specifičan čimbenik ranjivosti za različite psihopatološke smetnje.