Seksualno funkcioniranje kao važan aspekt psihologijske procjene - Jurin, Tanja (Array, 2007)
Seksualnost je sastavni dio osobnosti svakog pojedinca te ima važnu ulogu u sveukupnom ljudskom funkcioniranju. Unatoč činjenici da osobe sa psihičkim teškoćama često mogu imati narušeno i seksualno funkcioniranje, tijekom kliničke procjene i/ili savjetodavnog tretmana područje seksualnosti klijenta najčešće ostaje zanemareno. U ovom smo istraživanju željeli provjeri upotrebljivost Beckovog upitnika depresivnosti u procjeni seksualnih smetnji s obzirom da sadrži česticu kojom se ispituje stupanj gubitka seksualnog interesa. Klinički uzorak sastojao se od 181 osobe koje su se javile po stručnu psihologijsku pomoć u dva zagrebačka savjetovališta dok je neklinički uzorak sačinjavao 522 osobe bez psihičkih smetnji. Svi su sudionici ispunili Beckov upitnik depresivnosti (BDI-II, Beck Depression Inventory ; Beck, Steer i Brown, 1996), a analizom rezultata utvrđene su razlike u intenzitetu gubitka seksualnog interesa između sudionika kliničkog i nekliničkog uzorka te između žena i muškaraca. Sudionici iz kliničkog uzorka se više žale na gubitak seksualne želje i interesa u odnosu na sudionike nekliničkog uzorka. S povećanjem intenziteta depresije jače je izražen gubitak seksualnog interesa. Kod žena je češći gubitak interesa nego kod mušaraca, što je pesbno izraženo u kliničkom uzorku. Imajući u vidu povezanost gubitka seksualnog interesa sa stupnjem depresivnosti i činjenicu da su žene depresivnije od muškaraca, logičan je trend veće učestalosti seksualnih smetnji kod žena. Zaključno, osobe sa psihičkim tegobama češće imaju i probleme na planu seksualnosti. Kako se radi o aspektu koji ima snažan utjecaj na kvalitetu života svakog pojedinca, seksualnom funkcioniranju je tijekom psihologijske procjene i tretmana potrebno posvetiti adekvatnu pažnju.