Avrupa’ da Ilk Türkçe Alintilar Sözlügü (19. yy.) - Čaušević, Ekrem (2006)
Avusturya-Macaristan’ ı n Bosna-Hersek’ i işgalinden kı sa bir süre sonra Güney-Doğ u Avrupa’ da ortaya çı kan bu tür yapı tları n ilki olduğ unu tahmin ettiğ imiz bir Türkçe alı ntı lar sözlüğ ü’ nün Saraybosna’ da baskı dan çı kmı ş olması , yerli Türkologları n şu ana kadar dikkatini çekmemiştir nedense. Kapağ ı nda yazarı nı n adı belirlenmemiş, bası lması ise işgalci Bosna-Hersek Hükümeti tarafı ndan desteklenmiş olan bu Türkçe alı ntı lar sözlüğ ü, bir kaç yı l zarfı nda üç defa bası lmı ştı r. Önsözünden de anlaşı ldı ğ ı gibi Sözlük, işgal sonrası ndaki dönemlerde Bosna’ ya gelmeye başlayan ve konuşma dilinde çok sayı da Türkçe alı ntı lar kullanan halkla anlaşmakta epeyce zorluk çeken Hı rvat kökenli devlet memurları , işadamları ve satı cı lar için hazı rlanmı ştı . Kongrede sunmak istediğ imiz bildiride, adı geçen Sözlüğ ün özelliklerinden, 19’ uncu yy. sonu ile 20’ nci yy’ da kaleme alı nacak bu tür yapı tlar için öneminden olduğ u gibi Doğ u dilleri parlak uzmanı , çevirmen ve gazeteci olan Miloş Mandiç adlı yazarı ndan da söz edilecektir.
Projekt MZOS
OTHER