Certifikacija digitalnih arhiva - Stančić, Hrvoje (2006)
Stvaranje institucija od povjerenja i opće klime povjerenja u institucije koje čuvaju elektroničko gradivo ključno je pitanje moderne arhivistike. U radu autor uspostavlja okvir za provođenje postupka certifikacije digitalnih arhiva, a zatim razrađuje segmente koji se u tom postupku mogu vrednovati. Također uspoređuje postupke unutarnje i vanjske certifikacije, te objašnjava situacije u kojima se oni mogu upotrebljavati. S obzirom da je postupak certifikacije složen postupak, autor nadalje govori najprije o razvoju i organizaciji certifikacijskog postupka, a zatim razrađuje i sâm postupak certifikacije. Zaključno autor upućuje na činjenicu da bi institucija u čijoj se nadležnosti nalazi digitalni arhiv trebala redovito provoditi certifikacijske postupke i težiti stjecanju certifikata najviše razine te tako aktivno pridonositi stvaranju opće klime povjerenja korisnika u autentičnost i vjerodostojnost očuvanog elektroničkog gradiva. Također naglašava i potrebu obrazovanja stručnjaka u području certifikacije digitalnih arhiva.
Projekt MZOS
HRV