Produžena nezaposlenost, zapošljavanje i zdravlje: longitudinalna studija - Maslić Seršić, Darja (2007)
Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene u fizičkom i psihičkom zdravlju nezaposlenih osoba ovisno o promjenama u radnom statusu. Hrvatska verzija Upitnika zdravlja SF-36 primijenjena je na uzorku (N=601) nezaposlenih osoba različitih socio-demografskih osobina, prijavljenih u zavodima za zapošljavanje, te ponovno na istom uzorku nakon godinu dana kada je zabilježen i njihov novi radni status. Tada je više od polovice sudionika (N=394) bilo i dalje nezaposleno, dok su ostali (N=207) pronašli posao i bili zaposleni u trenutku ponovljenog prikupljanja podataka. Na temelju nacionalnih normi, u prvom je mjerenju utvrđeno oslabljeno psihičko zdravlje nezaposlenih osoba dok je njihovo fizičko i opće zdravlje bilo sukladno očekivanjima. Rezultati 2X2 ANCOVE s ponovljenim mjerenjima i demografskim karakteristikama kao kovarijatama nisu se pokazali značajnima kada su status zavisnih varijabli imale mjere fizičkog i općeg zdravlja. Značajni interindividualni i intraindividualni varijabiliteti utvrđeni su za dva indikatora psihičkog zdravlja. Osobe koje su ostale nezaposlene pokazale su daljnju deterioraciju emocionalnog zdravlja izvještavajući nakon godine dana o još izraženijim problemima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti uslijed emocionalnih poteškoća. To nije bio slučaj sa sudionicima koji su pronašli posao i trenutno bili zaposleni – oni nisu pokazali značajne promjene u emocionalnom zdravlju. Drugačiji zaključci slijede iz analize rezultata na skali mentalnog zdravlja u užem smislu definiranog kroz odsustvo anksioznosti i depresije. Komparirane skupine značajno su se razlikovale u ovoj komponenti psihičkog zdravlja, ali nisu zabilježene značajne promjene u promatranom jednogodišnjem razdoblju. Pojedinci koji su ostali nezaposleni pokazuju slabije mentalno zdravlje u obje točke mjerenja od onih koji su se uspjeli zaposliti.
Projekt MZOS
HRV