Prostor Varšave u romanu ''Opaki'' Leopolda Tyrmanda u sklopu književnosti otapanja - Kozina, Filip (2007)
U ovome radu obrađeni su specijalni aspekti romana kroz prizmu humanističke geografije, kojima sam htio pokazati da je u subverzivnom ezopovskom jeziku kojime je Leopold Tyrmand opisivao realije 1955. godine, realan prostor Varšave, koji se tada mijenjao po socrealističkom diktatu, odigrao ključnu ulogu i dao dokaz 'geniusa loci' Varšave.