Odnos ratne traumatizacije i nacionalne isključivosti: medijatorski utjecaj pripisivanja kolektivne krivnje - Čorkalo Biruški, Dinka; Penić, Sandra (2007)
Nespremnost žrtava traumatskog iskustva na uspostavu ili obnavljanje odnosa s počiniteljem u traumatskoj se psihologiji tumači upravo proživljenim traumatskim iskustvom i njegovim posljedicama. Dok je u kontekstu pojedinačnog traumatskog iskustva moguće izravno povezati osobnu traumatizaciju i krivnju počinitelja, u kontekstu masovnog nasilja i rata ta je veza daleko složenija: krivnja za vlastite patnje, kao i za patnje vlastite grupe ne pripisuje se samo počiniteljima, nego nerijetko (i) čitavoj grupi kojoj oni pripadaju. Empirijski dokazi koji govore o izravnoj povezanosti osobnog traumatskog iskustva i (negativnog) odnosa prema grupi u sukobu nisu jednoznačni. Stoga smo pretpostavili da u grupnom kontekstu ova veza više nije izravna, nego može biti posredovana pripisivanjem kolektivne krivnje – emocionalnom reakcijom koja proizlazi iz kategoriziranja drugih kao pripadnika grupe koja je vlastitoj grupi načinila povredu. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi odnos između ratnih traumatskih iskustava, pripisivanja kolektivne krivnje drugim grupama i isključive nacionalne vezanosti. U istraživanju je sudjelovalo 411 sudionika iz Hrvatske, te 383 sudionika iz Srbije. Oba su uzorka slučajni reprezentativni uzorci populacije odraslih ispitanika rođenih između 1968. i 1974. godine. Rezultati pokazuju da su Hrvati doživjeli viši stupanj ratne traume, u većoj mjeri pripisuju kolektivnu krivnju drugim grupama te iskazuju veći stupanj isključive nacionalne vezanosti. Nadalje, utvrđen je potpuni medijatorski utjecaj pripisivanja kolektivne krivnje drugim grupama u odnosu ratne traume i isključive nacionalne vezanosti. Veći stupanj doživljene ratne traume povezan je s većom nacionalnom isključivošću posredovanjem pripisivanja kolektivne krivnje drugim grupama. Rezultati sugeriraju da će osobe koje su doživjele ratnu traumu u većoj mjeri pripisivati kolektivnu krivnju drugim grupama, što jača njihovu isključivu nacionalnu vezanost. Ovakav je odnos potvrđen na oba uzorka. Jezik na kojem je rad napisan
HRV