Prioriteti hrvatske jednojezične leksikografije u XXI. stoljeću - Petrović, Bernardina (2007)
Hrvatska dvojezična i višejezična leksikografija od 16. do 19. stoljeća zauzima vrlo istaknuto i reprezentativno mjesto u europskoj leksikografiji. Počeci hrvatske jednojezične leksikografije međutim sežu tek u 19. stoljeće i vežu se uz početke rada na Akademijinu Rječniku čija je izradba trajala gotovo cijelo stoljeće, od 1880. godine, kada je objavljen prvi svezak, do 1976. godine, kada je objavljen posljednji, devedesetdrugi svezak. U jednostoljetnom je vremenskom rasponu, od početka do kraja dvadesetoga stoljeća, objavljeno više tipova hrvatskih jednojezičnika različitih opsega i namjena. U radu se analiziraju odabrani leksikografski priručnici hrvatske jednojezične leksikografije od njezinih početaka do kraja 20. stoljeća i definiraju prioriteti hrvatske jednojezične leksikografije i metaleksikografije u 21. stoljeću.