Traže se davatelji! Bioetički aspekti doniranja organa živih davatelja - Zagorac, Ivana (2006)
U tekstu će se uzeti u obzir transplantacije sa živih davatelja koji mogu biti donatori cijelog organa ili dijela tkiva. Transplantacije organa sa živih osoba izazivaju mnoge polemike koje postoje u slučajevima donacija unutar obitelji, a jačaju u slučajevima doniranja organa nepoznatim osobama. U tome smislu posebnu pažnju pobuđuju inicijative za formiranjem legalnog tržišta organima. Osnovno polazište nalazi se u nedavno objavljenoj knjizi Slavenke Darkulić "Tijelo njenog tijela" gdje su izožena osobna svjedočanstva nekolicine takvih davatelja. Iako je navedena knjiga daleko od znanstvene analize i motivirana je osobnim iskustvom autorice, ne može joj se osporiti istraživalački pristup. Iskustva stvarnih ljudi tako su postala i polazište za potragu za odgovorima o pitanjima altruizma, motivacije, osobne koristi, strahova, trgovine organima i ulozi medija po svim navednim pitanjima.
Projekt MZOS
HRV