Preferencije studenata/ica Filozofskog fakulteta u Zagrebu prema sportskim aktivnostima. - Gošnik, Jelka; Sedar, M; Bunjevac, T. (2007)
Istraživanje je provedeno sa zadatkom da se studentima/cama Filozofskog fakulteta u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture ponudi lepeza sportskih sadržaja koji bi primarno zadovoljavali i uvažavali njihove potrebe, želje, sklonosti i interese. 62 sporta je rangirano te je napravljen rang prvih deset i rang zadnjih deset sportova kojima se studenti/ice 1. studijske godine Filozofskog fakulteta žele baviti. Rezultati istraživanja su pokazali da ne postoje veće razlike u preferencijama prema sportovima četiri uzastopne godine – od akad. god. 2002./2003. do 2005./2006. unutar istog spola. Studentice i studenti predstavljaju u velikoj mjeri homogene grupe obzirom na izbor najviše i najmanje privlačnih i zanimljivih sportova. U velikoj mjeri postoji razlika jedino u sportovima po spolovima. Najinteresantniji sport za studente i studentice je plivanje kroz sve četiri generacije. Slijede ga vikend izletništvo, što govori o preferenciji prema zdravlju studenata/ica Filozofskog fakulteta i ples kao dio osnovne kulture i načina života. Svi agresivni, naporni, neestetski, koordinirano zahtjevni sportovi te sportovi koji iziskuju bliski kontakt s protivnikom nisko su rangirani i podjednako neprivlačni za studentice i studente. S obzirom da se interesi i potrebe studenata/ica Filozofskog fakulteta za tjelesnom aktivnošću razlikuju i ovise o mogućnostima i uvjetima bavljenja različitim aktivnostima, potrebno je dalje istraživati i pratiti postojeće stanje, kao i planirati te programirati buduće aktivnosti. Mogućnost individualnog izbora sportskih sadržaja na fakultetu i Sveučilištu najvjerojatnije bi motiviralo studente/ice da ne gledaju na tjelesno vježbanje kao na obavezu nego kao na svakodnevnu potrebu jer, kako pokazuju rezultati istraživanja na Filozofskom fakultetu akad. god. 2001./2002. na uzorku od 2681 studenta/ica, samo 8, 7 % studentica i 16 % studenata Filozofskog fakulteta redovito vježba bar dva puta tjedno što su porazni rezultati (6).
Projekt MZOS
HRV