Čovjek kao metafizička utvara. Identitet individue i zajednice - Veljak, Lino (2007)
U ovom radu ukazuje se na metafizičko utemeljenje pojma čovjek, kao nadomjesne novovjekovne kategorije temelja klasične metafizike. Iako se (ograničeni) emancipatorski potencijali antropocentričke slike svijeta sadržani u programu moderne ne smiju olako zanijekati ili odbaciti, konstitucija čovjeka kao nosećeg pojma moderne sadrži u sebi redukcionističko poimanje identiteta ljudskog bića, koje – ukoliko se ne osvijesti s obzirom na svoje korijene i na u njemu implicirane kontroverzije – nužno rezultira nizom aporija, kako onih koje proizlaze iz antropocentričkog karaktera nove onto-antropologije (jednog od obnovljenih likova metafizike), tako i onih koje se očituju u nemoći adekvatnog pristupa kompleksnosti individualnih i kolektivnih identiteta i njihovih međusobnih odnosa.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV