Ontologijske pretpostavke bioetike - Veljak, Lino (2007)
Utemeljenje jednoga takvog inovativna duhovnog područja kao što je integrativna bioetika nužno pretpostavlja osviještenost u pogledu filozofijskog (praktičkofilozofijskog odnosno, reducirano, etičkog) utemeljenja bioetike. U tom se sklopu od odlučujuće važnosti razumijevanje ontologijskih pretpostavki od kojih praktička filozofija polazi ili koje neosviješteno pretpostavlja. Nije svejedno polazi li se od kozmocentričkog, teocentričkog, biocentričkog ili antropocentričkog motrišta, a posebno nije svejedno ukoliko se ne pojmi da su sva ta polazišta likovi metafizike, koji neumitno zapliću svaku na njima utemeljenu poziciju u nerazrješiva protuslovlja. Nije dovoljno verbalno proklamirati nemetafizičnost, antimetafizičnost ili transmetafizičost vlastitog polazišta da bi se izmaklo kobnu zagrljaju metafizike kao dominacije mrtvoga nad živim i životodajnim.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV