Filozofija egzistencije G. Marcela kao relevantno mjesto za istinski susret s Drugim - Stamenković, Barbara (Array, 2007)
U radu se tematizira filozofija egzistencije Gabriela Marcela kao relevantno mjesto za istinski susret s Drugim. Pritom se pod istinskim susretom podrazumijeva razračunavanje s "egocentričnom topografijom" i funkcionalističkim, tehničkim, problemskim pristupom sa specificiranim očekivanjima i inzistira na holističnom, kreativnom, empatičnom, odgovornom i uključenom odnošenju s drugim bićima. Nazivanjem filozofije egzistencije G. Marcela relevantnim mjestom za istinski susret s Drugim nastoji se upozoriti na u curriculumima često zanemarenog mislioca koji demonstrira potencijale filozofskog, tj. u konkretnom slučaju egzistencijalističkog diskursa u postavljanju ishodišta za bioetička promišljanja ; od opće ontološke razine "misterija" egzistencije i bića do specifične razine naputaka za humanističku psihoterapijsku praksu. Skicirajući žustru Marcelovu polemiku sa Sartreom i paralelno upozoravajući na poteškoće Marcelovih teističkih polazišta, kao i problematizirajući mogućnosti egzistencijalističke misli da bude mjesto susreta ujedno i s drugim ne-ljudskim bićima, propituju se mogućnosti i relevantnost egzistencijalističke misli za integrativnu bioetiku.