Jezik Šarićeva prijevoda Biblije i suvremena norma hrvatskoga standardnog jezika - Alerić, Marko (Array, 2008)
U radu se, na primjerima iz starozavjetnih i novozavjetnih knjiga (Knjige postanka i Knjige izlaska, Matejeva, Markova, Lukina i Ivanova evanđelja, Djela apostolskih, Poslanica sv. Pavla apostola te Otkrivenja sv. Ivana apostola) istražuju pravopisne, fonološke, morfološke, sintaktičke, tvorbene i leksičke osobitosti hrvatskoga prijevoda Svetog pisma staroga i novoga zavjeta Ivan Ev. Šarića, nadbiskupa vrhbosanskog, koji je objavljen u Madridu 1959. Te se osobitosti uspoređuju s tadašnjom normom hrvatskoga standardnog jezika i utvrđuju razlike u odnosu na suvremenu normu hrvatskoga standardnog jezika koja je poštovana u izdanjima objavljenima u Zagrebu: 1. popravljenom izdanju iz 2006. i 2. popravljenom izdanju iz 2007. Istraživanjem se, između ostalog, nastoje utvrditi najvažnije promjene u hrvatskome standardnom jeziku te potvrditi pretpostavka o prihvatljivosti biblijskih prijevoda u njihovu proučavanju.