Osposobljavanje i osnaživanje odgajatelja i učitelja za adekvatno odgovaranje na potrebe roditelja - Ljubetić, Maja; Stričević, Ivanka; Maleš, Dubravka (2008)
Teze izlaganja: • Narasle potrebe (izazovi suvremenog roditeljstva, odgoj djece u postmodernom vremenu), • Veća osviještenost roditelja u nuđenju „ najboljeg za dijete“ ; roditelji "koordinatori" i "zastupnici interesa djece" ; • Nužnost preventivnog djelovanja u odgojno-obrazovnim ustanovama (primarna i sekundarna prevencija roditeljskog "neuspjeha") • Jesu li postojeći kadrovi (odgajatelji i učitelji) kvalitetno osposobljeni za adekvatno odgovaranje na trenutne potrebe roditelja? • Što činiti? (formalan i neformalna edukacija odgajatelja i učitelja - programi osposobljavanja i osnaživanja) • Promjena paradigmi o partnerstvu obitelji i ustanove – (roditelj kao suradnik ; omogućavanje sudjelovanja u procesu – neposredno učenje ; različiti modaliteti informiranja i pedagoškog obrazovanja roditelja) – „ primarna prevencija roditeljskog neuspjeha“ ; osposobljavanje i osnaživanje za "savjetodavni rad" – vođenje roditelja „ sekundarna prevencija roditeljskog neuspjeha“ ; • Zadaće (nadležnih): 1. (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za unapređivanje školstva, UNICEF- Ured za Hrvatsku, civilne udruge) – informiranje, osvješćivanje potrebe i obveze sustavnog rada s roditeljima ; 2. Fakulteti – prilagodba programa osposobljavanja - Projekt: Nove paradigme ranog odgoja" 3. Izbor postojećih te izrada i provedba novih programa osposobljavanja odgajatelja i učitelja za „ rad s roditeljima“ .
Projekt MZOS
HRV