Prevođenje antičkih drama za izvedbe u Hrvatskoj - Jovanović, Neven (2008)
Pregled drama izvođenih na hrvatskim pozornicama od 1998. do 2008 (16 drama, samo dvije rimskih autora ; tri parafraze ; 6 prevodilaca). Prikaz trendova u prevođenju za te izvedbe (opozicije: vjernost prema efikasnosti, kolokvijalnost prema poetičnosti). Detaljna analiza prevodilačkih pristupa na primjerima odlomaka koji su višekratno prevedeni tijekom posljednjih deset godina.