Web 2.0 i njegov utjecaj na razvoj mrežnih mjesta knjižnica - Vrana, Radovan (2008)
Web 2.0 naziv je faze u razvoju World Wide Weba. Riječ je o platformi koja korisnicima interneta omogućuje samostalno stvaranje, organiziranje i objavljivanje sadržaja na mreži uz veći stupanj slobode i kontrole nad sadržajem i njegovog predstavljanja u usporedbi s Webom 1.0. U odnosu na prethodnu generaciju, Web 2.0 predstavio je niz novih interaktivnih internetskih usluga koje imaju velik utjecaj na šire prihvaćanje mreže kao važnog informacijskog medija pa ga zbog toga ni knjižnice nisu u mogućnosti ignorirati. Štoviše, knjižnice se moraju aktivno uključiti u reorganizaciju svojih mrežnih mjesta kako bi sa što većim uspjehom privukle nove generacije korisnika koje su u ovom trenutku svoju potragu za informacijama i uslugama usmjerile prema internetskim pretraživačima. Dio internetskih usluga Weba 2.0 moguće je integrirati u mrežna mjesta knjižnica i time dodatno unaprijediti usluge knjižnica.
Projekt MZOS
HRV