Između "pegule" i "peha" - Ljubičić, Maslina (Array, 2008)
Dok hrvatske priobalne govore odlikuje vrlo snažan utjecaj talijanskoga jezika na leksičkoj, frazeološkoj i morfosintaktičkoj razini, u hrvatskim govorima u unutrašnjosti jednako je tako snažan utjecaj njemačkoga. Ponekad se ti utjecaji podudaraju. Zanimljiv je slučaj talijanizma pegula i germanizma Pech, alotropa riječi paklina. U radu će se obraditi hrvatski refleksi mletačke imenice pegola i njemačke Pech, preuzetih u istom metaforičkom značenju i istovjetnom frazemu, ne zaboravljajući pri tome hrvatsku istoznačnicu smola.