Plivanje kao redovna nastava tjelesne i zdravstvene kulture na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu - Komel-Klarić, Stanislava; Skender, N.; Gošnik, Jelka (2003)
Zdravlje i fizički razvoj studenata u direktnoj su ovisnosti od kvantitete i kvalitete njihovog angažiranja uopće i od drugih pratećih okolnosti života. Današnja nastava tjelesne i zdravstvene kulture studenata ima za cilj tjelesni razvoj, odnosno stvaranje harmonično razvijene ličnosti koja stječe visoko profesionalno obrazovanje. Jedna od važnih zadaća nastave tjelesne i zdravstvene kulture jest i formiranje pozitivnog stava studenata prema tjelesnom vježbanju kao osnovnoj pretpostavci njihovog zdravog načina života. U fazi planiranja i programiranja nastave tjelesne i zdravstvene kulture ne bi se smjeli zanemarivati stavovi studenata o tom predmetu, način njezinog provođenja i izbor programskih sadržaja. Rezultati anketnog upitnika ukazuju na odabir studenata programa plivanja u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Program plivanja u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture je studentima atraktivan, a voda kao medij pozitivno utječe na njihovo psihofizičko zdravlje. Ukidanjem plivanja kao kvalitetnog programa nastave tjelesne i zdravstvene kulture na spomenutom fakultetu, unatoč velikoj zainteresiranosti studenata za taj program, onemogućen je razvoj i napredak studenata u toj tjelesnoj aktivnosti.
HRV