Govorna komunikacija alaringealnih osoba - Horga, Damir; Štajner-Katušić, Smiljana; Carović, Ines (2009)
Glas je temeljna sastavnica govora, a time i osobnog integriteta govornika. Gubitak glasa otežava ili u potpunosti onemogućuje govornu komunikaciju i time značajno utječe na sociološke, profesionalne i emocionalne karakteristike osobe. Laringektomirane osobe prirodnu proizvodnju glasa zamjenjuju različitim oblicima nadomjesnoga glasa: ezofagealnim, treheoezofagealnim govorom ili govorom s akustičkom protezom. U radu se opisuju neka akustička svojstva govora laringektomiranih osoba te se promatraju stavovi slušatelja prema takvom govoru. Dobiveni rezultati se uspoređuju s rezultatima ankete o njihovim komunikacijskim poteškoćama koja je provedena među samim laringektomiranim osobama. U anketi se ispituju stavovi i odnosi u komunikaciji te utjecaj oštećenja glasa na opću kvalitetu životu. Ističe se važnost govorne rehabilitacije laringektomiranih osoba, ali i nužnost razvijanja empatije prema njima u govornoj komunikaciji.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV