Odnos vlastite procjene glasovnoga hendikepa i njegovih akustičkih parametara u laringektomiranih osoba - Štajner-Katušić, Smiljana; Mateša, Dubravka; Katušić, Damir; Carović, Ines (2009)
Jedna od temeljnih sastavnica govora je glas koji je važan čimbenik i osobnoga integriteta govornika. Govorna komunikacija može biti onemogućena različitim čimbenicima, gubitak glasa je jedan od najtežih koji je važan za fiziološke, funkcionalne i emocionalne karakteristike osobe. Laringektomirane osobe prirodnu proizvodnju glasa zamjenjuju različitim oblicima nadomjesnoga glasa: ezofagealnim, treheoezofagealnim govorom ili govorom s akustičkom protezom. U radu se na uzorku od 36 laringektomiranih osoba (2 žene i 34 muškarca) promatra odnos subjektivne procjene vlastitoga govornoga statusa koja je dobivena na temelju modificiranog upitnika za procjenu glasovnoga hendikepa (VHI) i akustičkih parametara glasa dobivenih analizom snimljenoga kratkoga čitanoga teksta. Akustički parametri koji su analizirani u radu bili su tempo govora, shimmer, jitter, odnos šumne i harmonične sastavnice glasa i visina osnovnoga tona. Perceptivnu procjenu kvalitete glasa i govora učinilo je i troje kvalificiranih fonetičara. Od medicinskih varijabli u obzir su uzeti dob pacijenta, dijagnoza, vrsta operacije i trajanje postoperativnoga perioda, način govora i vrsta terapije. Rezultati pokazuju složeni odnos između promatranih varijabli koji zahtijevaju isto tako složenu interpretaciju što može ukazivati na činjenicu da osim promatranih varijabli taj odnos određuju i neki drugi faktori.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV