"Mazohizam lomače za Sadea: Beauvoir i filozofija u budoaru" - Jukić, Tatjana (2008)
U svome izlaganju kanim ponuditi čitanje Beauvoirina teksta "Treba li spaliti Sadea?" kao simptoma koji traži vezivanje filozofije i psihoanalize (odnosno kritičkog i kliničkog) karakteristično za radove Gillesa Deleuzea. S obzirom da takva Beauvoir ne može nego ujedno raditi i kao simptom stanja same Deleuzeove filozofije— posebno ondje gdje se veže na koncepte kakvi su žena, minornost, seksualnost i mazohizam— takva Beauvoir traži možda čitanje Deleuzea kao autora koji filozofiji radi ono što Sade radi revoluciji. Čini mi se da upravo iz te pozicije Beauvoir preživljava i za feminizam: ne kao legitimacijska figura njegova arhiva, već kao agent provocateur njegova političkog programa.
Projekt MZOS
HRV