Vrijeme reakcije kao indikator doživljajne razlike svjetlina podražaja - Rebić Veseljka; Ivanec, Dragutin; Kolesarić, Vladimir (2007)
Perceptivne kvalitete podražaja (oblik, boja, veličina, itd.) nisu rezultat samo njihovih fizičkih karakteristika, već nastaju složenom integracijom informacija iz cjelokupnog vidnog polja. Jedan primjer takve integracije informacija je simultani kontrast - pojava da podražaje iste svjetline doživljavamo intenzitetno različito zbog različitih svjetlina njihovih okruženja. Postoji nekoliko objašnjenja pojave simultanog kontrasta, a najčešće ga se tumači mehanizmom lateralne inhibicije koja je posljedica specifične organizacije receptivnih polja ganglijskih stanica retine. Svrha istraživanja bila je provjeriti može li se vrijeme jednostavne senzomotorne reakcije (VJSR) koristiti kao indikator retinalnog procesiranja intenziteta podražaja kod doživljaja simultanog kontrasta. Najveći dio varijance VJSR na vidne podražaje može se objasniti intenzitetom podražaja. Smatra se da je za to odgovorna brzina retinalnog procesiranja. Prema tome, ukoliko su i za pojavu simultanog kontrasta odgovorni retinalni procesi, VJSR trebalo bi biti osjetljivo na doživljajne razlike svjetline. Mjerenje je provedeno u tri eksperimentalne situacije. Podražaji su zadavani na računalu tako da se na ekranu računala najprije pojavila podloga, a zatim podražajni kvadrat na kojeg ispitanici trebaju reagirati. U prvoj situaciji provjeravalo se mijenja li se VJSR za isti fizikalni intenzitet podražaja uz varijabilni intenzitet podloge (situacija simultanog kontrasta). U drugoj situaciji htjeli smo provjeriti koliko na varijabilnost VJSR utječe sam kontrast između podloge i podražaja, neovisno o intenzitetu podražaja. Variran je intenzitet i podloge i podražaja, ali je omjer njihovih svjetlina (kontrast) uvijek bio konstantan. Treća je situacija bila kontrolna ; variran je intenzitet podražaja na konstantnoj podlozi. Dobiveni rezultati ukazuju na to da se VJSR može koristiti kao indikator doživljajnih razlika svjetlina, no postoje određena odstupanja od toga, ovisno o jačini kontrasta između podloge i podražaja.
Projekt MZOS
HRV