Reprezentacijski moment i efekt prostorno numeričke veze - Tonković, Mirjana psihologinja; Rebić, Veseljka (2009)
Istraživanja pokazuju da postoji utjecaj konceptualnih znanja o kretanju objekata na reprezentaciju tih objekata u kratkoročnom pamćenju. To znači da pri reprezetiranju kretanja nekog objekta uzimamo u obzir znanja koja imamo o tipičnom kretanju tog objekta. Jedna od paradigmi za ispitivanje reprezentacije kretanja naziva se reprezentacijski moment. Reprezentacijski moment je tendencija promatrača da predvidi nastavak nekog kretanja i kada to kretanje završi. S druge strane, u području istraživanja mentalne reprezentacije brojeva, često se naglašava povezanost brojeva i prostora. SNARC efekt govori o tome da su mali brojevi reprezentirani u prostoru lijevo i dole, a veliki desno i gore. Pretpostavka ovog istraživanja je bila da ako su brojevi vezani uz prostor, onda ce se to manifestirati i facilitacijom kretanja u smjeru u kojem ih smjestamo. Pretpostavili smo da će reprezentacijski moment biti različit za male i velike brojeve i da će ovisiti o impliciranom smjeru kretanja tih brojeva. U istraživanju je korišten zavisni eksperimentalni nacrt s dvije nezavisne varijable: mali i veliki broj, te smjer kretanja broja, prema dole, prema gore, u lijevo i u desno. Rezultati su pokazali značajan efekt smjera kretanja, pri čemu je reprezentacijski moment bio najveći za smjer kretanja u desno, zatim nešto manji za kretanje prema dolje, još manji za kretanje prema dolje, te vrlo mali za kretanje u lijevo. Rezultati su razmatrani pod vidom nekoliko mogućih objašnjenja kao što je navika čitanja ili hemisferna lateralizacija.
Projekt MZOS
HRV