Utjecaj veličine kontrasta na prostorno kodiranje psihomotornog odgovora - Rebić, Veseljka (Array, 2009)
Istraživanja pokazuju da u zadacima procjene numeričke veličine ili pariteta ljudi brže reagiraju lijevom rukom kada im je prezentiran mali broj (1-4), a desnom rukom kada im je prezentiran veliki broj (6-9). Ova pojava poznata je kao efekt prostorno-numeričke veze između kodova za odgovore (Spatial-Numeric Association Between Response Codes) i replicirana je u velikom broju istraživanja. Efekt ukazuje na postojanje internalne mentalne numeričke linije koja reprezentira brojeve i veličine. Na numeričkoj liniji, manji brojevi su reprezentirani na lijevoj strani, a s povećanjem broja, reprezentacija se pomiče u desno. Prema teoriji o veličinama (Walsh, 2003) sve se informacije o veličini, bez obzira iz kojeg modaliteta dolaze, obrađuju u parijetalnom korteksu. Parijetalni korteks nam omogućuje odgovor na pitanje koliko je neki podražaj velik, koliko je neki objekt udaljen ili koliko neki događaj traje. Na osnovu ove teorije postavili smo hipotezu da će se i kod percepcije svjetlina pojaviti efekt prostornog kodiranja veličina, odnosno da će se na manje kontraste odgovarati brže lijevom rukom, dok će odgovor na veće kontraste biti brži desnom rukom. U eksperimentu su korištene četiri razine kontrasta, a kao eksperimentalni zadatak korištena je diskriminacija oblika podražaja. Sukladno očekivanju dobiven je značajan glavni efekt jačine kontrasta ; što je kontrast jači vrijeme reakcije je kraće. Također, dobivena je naznaka ciljne interakcije jačine kontrasta i prostornog koda odgovora, koja je na granici statističke značajnosti.