Prekomjerno pijenje alkohola u adolescentnoj dobi - Vučina, Tea (Array, 2008)
Konzumiranje alkohola u adolescentskoj dobi vrlo često poprima oblik neumjerene konzumacije i opijanja. Pod prekomjernim pijenjem alkohola u ovom istraživanju podrazumijeva se pijenje 5 ili više alkoholnih pića zaredom po prilici ("binge drinking"). Cilj ovog istraživanja je bio ispitati predikciju prekomjernog pijenja alkohola s obzirom na spol te ispitati postojanje razlikovanja u prekomjernom pijenju s obzirom na vjersko opredjeljenje. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 723 srednjoškolaca iz Mostara, pri čemu je bilo 370 djevojaka i 353 mladića (prosječna dob M=16, 77 godina). Istraživanje je uključivalo individualne, obiteljske, školske, vršnjačke te demografske varijable čiji je utjecaj kontroliran. Adolescenti i adolescentice razlikovali su se s obzirom na prediktore prekomjernog konzumiranja alkohola. Negativan prediktor prekomjerne konzumacije alkohola kod adolescenata je bilo zajedničko odlučivanje u obitelji, dok su pozitivni prediktori bili dob, broj konzumenata cigareta u obitelji, broj konzumenata alkohola u obitelji te broj neopravdanih izostanaka. Kod adolescentica negativni prediktor je bio prekomjerne konzumacije alkohola je bio očev nadzor, dok su pozitvni prediktori bili obrazovanje oca, broj konzumenata droga u obitelji te broj vršnjaka konzumenata alkohola i broj vršnjaka konzumenata marihuane. Ovim istraživanjem se utvrdilo kako ispitanici katoličke vjeroispovjesti značajno više pretjerano konzumiraju alkohol u odnosu na ispitanike islamske vjeroispovjesti. Dobiveni rezultati razmatrani su kao polazište za formiranje preventivnih akcija usmjerenih na problem prekomjernog pijenja alkohola u adolescentskoj dobi.