Percepcija podržavajućih odnosa roditelja kao odrednica optimizma i zadovoljstva životom adolescenata - Bezinović, Petar (Array, 2008)
Ispitani su odnosi između mjera optimizma i općeg zadovoljstva životom adolescenata s pokazateljima percipiranog odnosa s roditeljima, i to posebno odnosa s ocem i s majkom. U radu se polazi od pretpostavke da iskustva pozitivnih, podržavajućih odnosa roditelja mogu pridonijeti pozitivnim životnim očekivanjima i zadovoljstvu vlastitim životom adolescenata. Ispitivanje je provedeno na uzroku od 2, 482 djevojke i 2, 145 mladića, ukupno 4, 627 učenika srednjih škola iz četiri hrvatske županije. Primijenjena je hrvatske prilagodba LOT ljestvice optimizma (The Life Orientation Test ; Scheier i Carver, 1985) i ljestvica zadovoljstva životom (Bezinović, 1988). Odnosi s majkom i s ocem ispitani su ljestvicom percepcije roditeljskih odnosa (Bezinović i Smojver Ažić, 2000). Eksploratornim i konfirmatornim faktorskim postupcima provjerena je invarijantnost strukture upotrebljenih varijabli percipiranih odnosa s roditeljima s obzirom na spol djece i spol roditelja. Višesmjernim analizama varijance ispitana je uloga spola, razine percipirane podrške roditelja (ispodprosječna i iznadprosječna) i razine različitosti (diskrepancije) podrške od strane majke i oca (podjednaka podrška, veća podrška majke i veća podrška oca) u varijabilititu korištenih kriterija. Rezultati upućuju na najsnažniji efekt razine percipirane podrške roditelja, ali i na značajne efekte spola i diskrepancije odnosa roditelja na optimizam i zadovoljstvo životom adolescenata. Utvrđeni značajni interakcijski efekti upućuju na nelinearne odnose i različito značenje percipiranih odnosa s ocem i majkom za optimizam i životno zadovoljstvo djevojaka i mladića.