Držićeve koncepcije tijela i tjelesnosti i istraživanje seksualnih alteriteta u ranom novovjekovlju - Rafolt, Leo (Array, 2009)
U radu se raspravlja o jednom od ključnih mehanizama Držićeve dramaturgije, o mehanizmu groteske. Groteska se pritom shvaća kao « modus» ili metatrop kojeg je sastavni dio bestijalno prikazivanje ljudske prirode. U tome se svjetlu interpretiraju autohtoni Držićevi pojmovi kao, na primjer, pojam nakaznosti i nakaza, bjestija, čovuljica itd. Oni se, štoviše, dovode u vezu s koncepcijom neoplatonizma, koja je karakteristična za Držićev opus, a o kojoj se raspravljalo i u starijih istraživača njegova opusa. Posebna se pozornost posvećuje autorovu prikazivanju ljudskog i « poluljudskog» tijela i tjelesnosti, pri čemu se karnalana motivika dovodi u vezu s bestijalno-grotesknim prikazom zbilje uopće.