CORE-OM: Obećavajući klinički instrument - Jokić-Begić, Nataša (2008)
U kliničkoj praksi iznimna je potreba za trijažnim instrumentima, ali i instrumentima kojima se mogu pratiti efekti savjetovanja i psihoterapije. CORE – OM (Clinical Outcome in Routine Evaluation – Outcome Measure) je instrument koji je nastao 1998. godine kao rezultat rada skupine autora sa Sveučilišta u Leedsu u Velikoj Britaniji. Instrument je rezultat rješavanja potreba kliničke prakse koje čini se dijele svi stručnjaci za mentalno zdravlje diljem svijeta: (i) potrebe za pouzdanom, valjanom i osjetljivom tehnikom procjene psiholoških stanja koja će služiti stručnjacima na svim razinama psihološke skrbi (od trijaže do praćenja psihoterapijskih učinaka) ; (ii) potrebe za kratkim instrumentom koji neće biti pretjerano zahtjevan za klijenta (ii) potrebe za ekonomičnim instrumentom koji je dostupan svim stručnjacima jer je besplatan. CORE-OM je upitnik koji se sastoji od 34 cestice koje zahvaćaju četiri područja: subjektivno zadovoljstvo, poteškoće/simptomi, svakodnevno funkcioniranje, rizična ponašanja (po sebe i druge). Odgovara se na skali od 5 stupnjeva (od « ; ; uopće ne» ; ; do « ; ; većinu vremena» ; ; ). Cestice obuhvaćaju smetnje različitih intenziteta, kako bi se povećala osjetljivost. 25% cestica je pozitivnog sadržaja. CORE-OM je danas jedan od najčešće korištenih trijažnih instrumenata u Velikoj Britaniji. U dosadašnjim se istraživanjima pokazao iznimno korisnim za praćenje učinaka psihoterapije ali i za procjenu emocionalnih poteškoća i rizika za pojavu psihičkih problema. Nedavno je razvijena verzija za djecu koja se u preliminarnim rezultatima pokazala obećavajućom. Kako u Hrvatskoj kronično nedostaje instrumenata koji bi bili pogodni za brzu procjenu psihičkog stanja, vrlo rado smo prihvatili ponudu kolega iz Velike Britanije da prevedemo i provjerimo CORE-OM na našoj populaciji. U suradnji katedri za kliničku psihologiju Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Zadru, primijenili smo instrument na zdravim i kliničkim skupinama djece, adolescenata i odraslih. Prezentirat ćemo metrijske karakteristike instrumenta, distribucije rezultata i faktorske strukture dobivene na različitim uzorcima, specifičnost i osjetljivost u razlikovanju kliničkih i zdravih skupina, korelacije s drugim instrumentima.
Projekt MZOS
HRV