O problematici recepcije dramskih djela na njemačkom jeziku u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća. Kazališni repertoar kao sredstvo usmjeravanja javnog diskursa - Puh, Rikard (2008)
U prilogu se ukazalo na relativno začuđujući fenomen da neki od najvećih njemačkih dramatičara druge polovice 20. stoljeća do 1990. - primjerice Peter Weiss ili Heiner Müller - nisu bili dostojno predstavljeni hrvatskoj javnosti sa svojim najpoznatijim djelima. Prikazivajući u hrvatskim kazališnim kućama u tadašnjoj Jugoslaviji dosljedno i manje-više uspješno tek neke njihove sporedne radove, bitne političko-filozofske kontroverze iz opusa takvih autora ili nisu bile izgovorene sasvim otvoreno i jasno ili uopće nisu bile tematizirane pa ih se time moglo u potpunosti i zaobići. Budući da se radilo o intelektualcima koji su se prvenstveno bavili pitanjima svladavanja trauma njemačke prošlosti i Trećeg Reicha, u prilogu se osvrćem na neka od pitanja što proizlaze iz kulturnoga transfera između dva različita društvena oblika - zapadno-kapitalističkog i socijalističko-jugoslavenskog.
Projekt MZOS
HRV