Motivacijski konteksti i faktorska struktura Sveobuhvatnog inventara socijalno poželjnog odgovaranja - Parmač Kovačić, Maja (Array, 2008)
Prema Paulhusu (2006) dva su različita oblika socijalno poželjnog odgovaranja: svjesno iskrivljavanje koje je potrebno kontrolirati prilikom procjene ličnosti i nesvjesno iskrivljavanje koje nam daje vrijedne informacije o ličnosti ispitanika. Pritom, i svjesno i nesvjesno iskrivljavanje odgovora javljaju se u dvije domene – egoističkoj i moralističkoj. Dok se egoističko iskrivljavanje odnosi na tendenciju preuveličavanja socijalnog i intelektualnog statusa, moralističko iskrivljavanje odnosi se na negiranje socijalno devijantnih impulsa i isticanje atributa « ; svetosti» ; . Svoj model Paulhus (2006) je operacionalizirao Sveobuhvatnim inventarom socijalno poželjnog odgovaranja, koji obuhvaća četiri subskale namijenjene mjerenju četiri dimenzije socijalne poželjnosti. Cilj ovog istraživanja je ispitati faktorsku strukturu hrvatske verzije Sveobuhvatnog inventara socijalno poželjnog odgovaranja u različitim motivacijskim kontekstima. Motivacijske kontekste operacionalizirali smo različitim uputama za ispunjavanje upitnika. Istraživanje je provedeno na nezavisnim skupinama ispitanika koje su rješavale upitnik u tri situacije: situacija iskrenog odgovaranja (N1=224) i dvije različite situacije uljepšavanja sebe (N2=249, N3=196). Eksploratorni i konfirmatorni postupci nisu potvrdili očekivanu četiri-faktorsku strukturu upitnika u svim situacijama. Dobiveni rezultati pružaju samo djelomičnu potporu modelu te je potrebno preispitati njegovu operacionalizaciju Sveobuhvatnim inventarom socijalno poželjnog odgovaranja. U radu ćemo raspraviti implikacije dobivenih rezultata na mjerenje socijalno poželjnog odgovaranja.