Stresni događaji vezani uz rat: Prikaz skale za odmjeravanje količine i intenziteta stresa - Čorkalo, Dinka (Array, 1995)
Skala stresnih događaja (SSD) predstavlja ček-listu koja sadrži 26 stresnih događaja vezanih uz rat. Ovi su događaju sadržajno grupirani u 7 kategorija. Procijenilo ih je 30 sudaca psihologa i jedan psihijatar, koji su se tijekom rata uključili u psihosocijalno zbrinjavanje stradalnika. Postupak određivanja količine i intenziteta stresa učinjen je po uzoru na postupak koji su koristili Holmes i Rahe (1967). Svaka je čestica procijenjena na skali od 1 (događaj uopće nije stresan) do 100 (događaj je maksimalno stresan za pojedinca). Na temelju procjena sudaca izračunate su prosječne vrijednosti intenziteta stresa uzrokovanoga pojedinim događajem, te su procjenjivani događaji rangirani prema intenzitetu stresnosti. Rezultati su pokazali da se najstresnijima procjenjuju događaji vezani uz kategoriju izravne ugroženosti vlastitog zdravlja i života, te zdravlja i života bližnjih. Visoko stresnima procijenjeni su i događaji koji opisuju prisustvo nasilju nad drugim osobama. Slaganje među sucima određeno je pomoću rangiranja njihovih procjena koeficijentom konkordancije koji iznosi W=0.692 ; p<0.01. Skala može poslužiti za odmjeravanje količine preživljenoga ratnog stresa, primjenjujući je kao klasičnu ček listu na kojoj ispitanik samo označava što mu se od navedenih događaja dogodilo, a tomu se pridružuju diferencijalni ponderi, dobiveni na temelju procjena sudaca.