Zajedničko učenje djece i odraslih i vrtiću - Slunjski, Edita (Array, 2009)
Vrijeme promjene u kojem živimo odgojno-obrazovne ustanove suočava sa složenim izazovom osposobljavanja mladih naraštaja za uspješno i što kvalitetnije snalaženje u složenoj i nepredvidivoj budućnosti. Da bi na te zahtjeve mogle odgovoriti, odgojno-obrazovne se ustanove postupno pretvaraju u mjesta razvoja novih oblika ljudske koegzistencije, ravnopravne participacije i zajedničkog učenja učenika i odraslih. Potreba pretvorbe u mjesto zajedničkog i aktivnog samoučenja, samorazvoja i samoodgoja, tj. kvalitetnog življenja učećih subjekata, posebno je izražena u ustanovama ranoga odgoja i obrazovanja, jer su odgoj i učenje male djece utkani u cjelokupni kontekst njihova svakodnevnog življenja u vrtiću. U procesu unaprjeđivanja odgojno-obrazovne prakse vrtića, posebnu vrijednost imaju istraživanja praktičara koja vode rekonstruiranju njihova odgojno-obrazovnog pristupa, razvoju refleksivnog profesionalizma i postizanju profesionalne autonomije.